Se ieftinesc toate facturile românilor la gaz. Nu vine Blackout, vine sfârșitul crizei energetice

de: Mădălina Bahrim
03 01. 2023

Sunt semnale serioase ce ne indică faptul că anul acesta vom asista la încetarea îngrozitoarei crize energetice ce ne-a adus atât de multe bătăi de cap în 2022.

Se pare că am putea asista la o ieftinire a facturilor noastre, la o intrare în declin a acestora, în sensul pozitiv, pe fondul scăderilor de preț de pe piețele de profil.

Anul 2023 debutează cu valori minime la prețul de referință al gazului natural pentru Europa. S-a atins, pe neașteptate, cel mai redus nivel de la finele lunii februarie 2022 și analiștii anticipează că aceasta va fi și tendința pentru lunile următoare.

De aproape un an de zile nu s-a mai văzut așa ceva pe piața energetică

Astfel, pe 2 ianuarie 2023, la hub-ul TTF de la Amsterdam, prețul gazului natural (de referință pentru zona europeană), scădea considerabil cu 7,9%. De asemenea, până în ora prânzului, cotaţiile la gaze naturale cu livrare în luna următoare erau pe o tendință descendentă, cu 2,7%, ajungând până la valoarea de 72,48 euro pentru un Megawatt-oră.

Contextul e deosebit de favorabil ieftinirilor din zona energetică și se pare că datorită unor factori precum temperaturile de afară, am ajuns astăzi să vedem cum această criză energetică face pași în spate. Pe fondul vremii deosebit de prietenoase cu întreg continentul, presiunile de pe piață s-au diminuat, iar îngrijorările au fost îndepărtate.

De asemenea, statele europene au reușit să acumuleze cantități impresionante de gaz în depozite, aspect ce contribuie și el la scăderea prețurilor, fiindcă nu mai există temeri legate de aprovizionare. Așa se face că, astăzi, avem parte de cifre pe care nu le-am mai văzut pe piața gazului european de aproape un an!

Cu toate acestea, nu trebuie să ne culcăm pe o ureche. E drept că există previziuni optimiste ce indică faptul că finele crizei e după colț și e doar o chestiune de timp scurt până când vom scăpa de facturile mari, dar la fel de adevărat este și că există, în continuare, o sumedenie de factori de risc ce pot influența negativ evoluția prețurilor din zona energetică.